Mlada podnebna aktivistka, Švedinja Greta Thunberg se je prejšnji teden pojavila v ameriški pogovorni oddaji »Ellen Show«. S slavno voditeljico sta predstavili nekaj zanimivih stališč, med drugim je Greta pozvala k veganstvu.

Vir: Facebook/Greta Thunberg

Greta, ki se je podala na pravo okoljevarstveno turnejo, je Ellen povedala, da je zato, da bi zmanjšala svoj ogljični odtis, storila precej sprememb, odločila se je za veganstvo, prav tako pa se ne vozi z letali in ne kupuje stvari, ki jih nujno ne potrebuje. Pogumna Thunbergova je še poudarila, da se, četudi bo sam to želel, s predsednikom ZDA, Donaldom Trumpom nima namena sestati. »Ne vem, zakaj bi se,« je dejala in pripomnila, da mu je povedala že vse, kar mu je želela, srečanje pa bi bilo le potrata časa.

Greta Thunberg pri Ellen, vir: Youtube.

Aspergerjev sindrom ni ovira, ampak darilo

Greta, ki je zaradi svojega Aspergerjevega sindroma mnogokrat deležna posmeha in pokroviteljskega odnosa, je povedala, da verjame, da so motnje avtističnega spektra pravzaprav darilo. Pojasnila je, da biti na spektru pomeni misliti »izven okvirjev«, kar je še posebej pomembno pri pogovorih o okoljskih spremembah in rešitvah.

16-letna Švedinja si takega odziva svetovne javnosti na začetku svojega delovanja sploh ni predstavljala: »Prepričana sem bila, da moram narediti, karkoli lahko, ampak, da to seveda ne bo dovolj, bo pa nekaj.«

Greto podpirajo tudi zvezde

Tud Ellen DeGeneres, voditeljica pogovorne oddaje, si prizadeva skrbeti za okolje. Trenutno s pomočjo posebne fundacije skupaj s svojo ženo, Portio de Rossi, skrbi za skupino goril. Thunbergovo je podprlo že več zvezdnikov, med njimi Arnold Schwarzenegger in Leonardo DiCaprio, ki je povedal, da je Greta »voditeljica našega časa.«