Prvi pripadniki Frontexove stalne enote bodo svoje naloge prevzeli leta 2021 po usposabljanju. Delovali bodo predvsem na zunanjih mejah unije.

Evropska agencija za nadzor zunanjih meja Frontex je začela rekrutirati prve pripadnike svoje stalne enote, ki bo prva uniformirana služba pod okriljem Evropske unije. Ta bo državam članicam pomagala pri nadzoru meja in upravljanju migracij. “Prvič bo imel Frontex na razpolago svojo uniformirano enoto, ki bo delovala pod zastavo Evropske unije,” je poudaril direktor Frontexa Fabrice Leggeri.

Agencija namerava najprej zaposliti 700 nadzornikov meje iz držav članic EU in držav članic schengna, v katerem je 22 držav članic EU in še štiri države, ki niso del EU. Iskali bodo predvsem posameznike z izkušnjami z delom v policiji, vojski ali pri nadzoru meje. Kandidati se lahko prijavijo do 16. decembra.

Prvi pripadniki Frontexove stalne enote bodo svoje naloge prevzeli leta 2021 po usposabljanju. Delovali bodo predvsem na zunanjih mejah unije. Sodelovali bodo pri pregledu dokumentov, nadzoru meja in pri vračanju ljudi, ki so nezakonito v EU. Stalna enota z 10.000 pripadniki pa bo predvidoma polno operativna postala leta 2027.

Dogovor o vzpostavitvi nove stalne enote 10.000 pripadnikov evropske mejne in obalne straže do leta 2027 je EU dosegla letos spomladi.

EU je agencijo za upravljanje zunanje meje Frontex vzpostavila leta 2004. Pred dvema letoma jo je nadgradila v evropsko mejno in obalno stražo. Migracijska kriza je pokazala, da je agencija močno podhranjena.

Vzpostavitev te enote je bila v ospredju lanskega predloga Evropske komisije za utrditev zunanje meje unije, s čimer naj bi olajšali vrnitev k normalnemu delovanju schengna in poiskali izhod iz slepe ulice pri prenovi azilnega sistema.

STA