Turčija je  v pričakovanju predstavitve svojega prvega avtentičnega avtomobila, katerega je najavil sam predsednik Erdogan. Prvi turšk

Turčija danes nestrpno pričakuje predstavitev prototipa svojega prvega avtomobila, ki bi se na tržišču moral pojaviti 2022 leta. Deset tisoč kupcev je že izrazilo željo, da kupi prvi avtentični turški domači avtomobil.

Prvi turški SUV na električni pogon

Znano je, da bo prvi model turškega avtomobila SUV na električni pogon in do 2030. leta bo vzpostavljena proizvodnja pet modelov, po tri različne verzije za vsaki model.

Na družbenih omrežjih so se pojavile prve fotografije avtomobilov, ki odgovarjajo sliki SUV-a v mraku, ki jo je objavila Iniciativna skupina za proizvodnjo turškega avtomobila (TOGG).

Dodatno zanimanje je vzpodbudil minister industrije in tehnologije Mustafa Varank, ki je na družbenih omrežjih objavil fotografije na katerih pozira ob dveh avtomobilih pokritih s cerado.

Tri milijarde za investicijo

Faruk Özlü, Varankov predhodnik na mestu ministra, je pred časom najavil, da bo država investirala tri milijarde dolarjev v novi turški avtomobil.

Že pred dvema letoma je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan objavil imena podjetij, ki sodelujejo pri pripravi proizvodnje domačega avtomobila: Anadolu Group, BMC, Kıraca Holding, Turkcell Group in Zorlu Holding.

»Proizvodnja domačega avtomobila bo okrepila nacionalno ekonomijo«, je rekel Erdogan in dodal, da bo Turčija svoj avtomobil izvažala v sosednje države.

V Turčiji je sicer že razvita avtomobilska industrija v okviru v proizvodnje tujih podjetij, kot so Fiat, Renault, Hyundai, Honda, Toyota