V belgijskem Antwerpnu je zrasla prva 3D-natisnjena dvonadstropna stanovanjska hiša na svetu.

Spletni portal t3tech.si poroča, da je v Kampc C, belgijski Center za trajnostnostne in inovacijske tehnologije v gradbeništvu, v okolici Antwerpna natisnil prvo dvonadstropno stanovanjsko hišo na svetu. Hiša ima 90 m2 stanovanjske površine, natisnil pa jo je 10 x 10 metrov velik 3D-tiskalnik COBOD BOD2, ki se menda ponaša z nazivom največji 3D-tiskalnik v Evropi. Nanj je bila nataknjena posebna šoba, iz katere je tiskalnik iztiskal prav tako posebno cementno mešanico in tako zgradil ogrodje hiše, gradbinci pa so nato postavili streho, vstavili okna in podobno.

In kdo bo v hiši stanoval? Zaenkrat nihče, saj gre za rezultat s strani belgijske države financiranega projekta, v okviru katerega so raziskovali možnosti 3D-tiskanja v arhitekturi. Hiša, v kateri se nahajata velika veža, dve konferenčni sobi in kuhinja, je opremljena s talnim gretjem, toplotno črpalko, solarnimi celicami, v prihodnosti pa naj bi dobila tudi zeleno streho.

Tiskalnik je hišo, ki naj bi bila »tipično belgijska«, tiskal tri tedne, strokovnjaki podjetja Kamp C pa menijo, da bi se ta čas v prihodnosti lahko skrajšal na vsega dva dni.