V hrvaški Istri imajo očitno velike probleme z odvajanjem fekalij v morje. Na strani Google Maps se v bližini Peroja in Fažane, severno od Brijonov, fekalije v morju vidijo celo iz vesolja. 

V hrvaški Istri imajo očitno velike probleme z odvajanjem fekalij v morje. Na strani Google Maps se v bližini Peroja in Fažane, severno od Brijonov, fekalije v morju vidijo celo iz vesolja.

Fekalije se pomikajo proti Nacionalnem parku Brijoni

Problem s fekalijami, ki se sedaj gibljejo proti Nacionalnemu parku Brijoni, je postal že alarmanten. Za odvajanje odpadnih voda v morje je po pojasnilu MO Vodnjan odgovorno javno podjetje Pragrande d.o.o. V podjetju sicer odgovarjajo, da problem ni na njihovih plečih, pač pa gre za zastarelo kanalizacijsko pomrežje, ki ga niso posodobili že od 80ih. Gre pa za fekalije, zbrane s področja mesta Vodnjan, širšega območja Štinjana pri Puli ter občine Fažana.

Posodobitev kanalizacijskega omrežja in nova čistilna naprava že naslednje leto

Gradnja moderniziranega sistema se bi naj po zagotovilih podjetja pričela že prihodnje leto, posodobiti nameravajo tudi čistilno napravo. Lokalni potapljači sicer opozarjajo, da je problem v globini postavljenih cevi. Trenutno se odpadne vode odvajajo v morje v globini 12 metrov, potapljači pa razlagajo, da bi morale biti postavljene globje, a da postavitev ene cevi na globini 50 metrov stane okrog 1000 evrov, zato se odgovorni raje odločajo za bolj cenovno ugodno varianto.

Fekalije tudi drugod na Hrvaškem

Hrvaški mediji so v poletnih mesecih sicer že večkrat poročali o s fekalijami povzročenimi infekcijami plavalcev. Ne nekaterih plažah so tako prepovedali kopanje. O problemu fekalij v morju poročajo tudi s Paga. V sistem kanalizacije so na tem področju več milijonov kun, a temeljnega problema niso rešili  – fekalije so preprosto prelocirali. Niso poskrbeli niti za čiščenje odpadnih vod; trenutno so tam na voljo le avtomatske rešetke za trdne delce, vse ostalo pa se izlije v morje.

Primanjkuje jim čistilnih naprav

Sicer državljani Hrvaške redno opozarjajo na probleme s fekalijami v morju tudi drugod po Hrvaškem. Na Korčuli je to praktično reden pojav. Problem izvira iz dejstva, da na Hrvaškem nimajo vzpostavljenih čistilnih naprav, večinoma imajo pač mehanične ovire, ki tekoče ločijo od trdnih delcev.

Zaradi turistov se problematika poglablja

Fekalije v morju nekdaj niso povzročale tovrstnih problemov, odkar pa je na Jadranu vsako poletje prisotnih na tisoče turistov, se problematika odvajanja v morje poglablja. A prav tu gre za bumerang efekt, saj bodo fekalije prej ko slej odpihnile tudi te turiste, ki bodo raje letovali drugod.

Kot še opozarjajo na portalu index.hr, je bilo večina apartmajev ali hotelov grajenih v času, ko današnje EU smernice še niso veljale. Država bi morala lastnikom tako naložiti, da svoje namestitve modernizirajo.