Potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump na socialnih omrežjih objavil, da so otroci odporni na koronavirus, sta ukrepala Facebook in Twitter ter objave odstranila.

Facebook je objavo – gre za izsek iz Trumpovega pogovora s televizijo Fox News – izbrisal, ker naj bi šlo za škodljivo napačno informacijo v povezavi s covidom-19. To pa je v nasprotju s pravili podjetja, je v sredo sporočil Facebook. Kmalu zatem je podobno ukrepal še Twitter, ki je zamrznil račun Trumpove volilne kampanje, dokler ni ta odstranila tvita z istim izsekom intervjuja.

Objava v nasprotju s pravili Twitterja

Tudi tiskovna predstavnica Twitterja je sporočila, da je objava “v nasprotju s pravili Twitterja glede napačnih informacij o covidu-19”. “Račun bo moral tvit odstraniti, preden bodo lahko spet tvitali,” je dodala. Tvit je bil kasneje po poročanju tujih tiskovnih agencij očitno izbrisan, račun pa spet aktiven. “Še en dan, še en dokaz očitne pristranskosti Silicijeve doline do tega predsednika, ko se pravila uporabljajo zgolj v eni smeri,” v odzivu v izjavi sporočila predstavnica Trumpove kampanje Courtney Parella.

Facebook prvič odstranil Trumpovo objavo

Facebook je tokrat v skladu s svojo politiko glede napačnih informacij glede covida-19 prvič odstranil vsebino, ki jo je objavil Trump, ni pa prvič ukrepal proti njemu. Velikan družbenih omrežij je minuli mesec s posebnim opozorilom opremil Trumpovo objavo, da bi glasovanje po pošti vodilo v “pokvarjene” volitve, junija pa je odstranil oglase Trumpove kampanje, ki so vsebovale simbol, ki ga je za politične zapornike uporabljala nacistična Nemčija.

STA