Leta 2020 so mnoga podjetja že želela zagotoviti brezgotovinsko plačevanje. Takšen napredek predstavlja veliko lažjo možnost nakupa naložbenih izdelkov, saj naj bi bili vsi nakupi kreditnih kartic stoodstotno varni.

V trgovini večkrat slišimo vprašanje ali bomo plačali z gotovino ali kartico. Zadnja leta se zadeve spreminjajo, saj gre politika centralnih bank v trend brezgotovinskega poslovanja in tako posledično postopne ukinitve gotovine.

Po raziskavah več kot polovica Slovencev plačilne kartice uporablja vsaj trikrat tedensko. Več kot 60 odstotkov s kartico opravi vsaj polovico nakupov.

Gotovina tako postaja preteklost. Nov koronavirus je vse skupaj le še pospešil, saj se ljudje izogibamo poslovanju z gotovino in vse pogosteje uporabljamo brezstično poslovanje. Socialna distanca in medsebojni odnosi bodo takšni kot so trenutno, še vsaj nekaj časa, če ne celo več let.

Švedi prvi na poti v popolno digitalizacijo

Najbližje brezgotovinski družbi je po poročanju Zveze potrošnikov Slovenije verjetno Švedska, kjer z gotovino opravijo le še petino vseh plačil. Kot zapišejo, večina bank ne izdaja gotovine in ne omogoča gotovinskega plačevanja oziroma zanj zaračunava visoke stroške, bankomatov je vedno manj. “Spletno bančništvo uporablja 85 odstotkov švedskih uporabnikov spleta, kar je dvakrat več kot pri nas, a manj kot na Islandiji in Norveškem, kjer je uporabnikov 94 odstotkov. Za primerjavo, v Črni gori spletno banko uporabljata le dva odstotka, na Kosovu pa le en odstotek uporabnikov spleta.”

V Nemčiji več kot polovica plačil s kartico

V zadnjem času je v Nemčiji plačevanje s karticami prvič v zgodovini preseglo plačevanja z gotovino. Po podatkih nemške kreditne agencije je več kot polovica plačil s kartico brezkontaktna, v primerjavi s 35 odstotki pred koronavirusom. Čeprav se zdi, da denar v Nemčiji ne bo kmalu izginil, zlasti ko gre za manjše zneske, je trend že prisoten – in pospešuje se.

Konec leta 2019 je povpraševanje po uporabi digitalne valute postalo bolj očitno in vlade so začele spreminjati svoje poglede na tehnologijo kriptovalut in blockchain, zavedajoč se, da je to destinacija za izgradnjo novega temeljni sloj za boljši finančni sistem, ki izboljša številne operacije.

Burger King sprejel Bitcoin kot plačilno sredstvo

Medtem je Kitajska v ospredju takšnega razvoja, v pobudo pa naj bi se pridružile tudi korporacije, kot so McDonald’s, KFC in Starbucks. Sredstva, kot je Bitcoin, so že bila sprejeta v nekaterih državah – Burger King je na primer znan kot ena prvih mednarodnih verig hitre prehrane, ki so ga sprejeli kot plačilno sredstvo.

Obiskovalci so lahko burgerje s kriptovalutami leta 2016 kupili v nizozemski podružnici verige hitre prehrane. Kasneje je nemška podružnica Burger King začela sprejemati Bitcoin na svoji spletni strani in mobilni aplikaciji.

Vlade ne morejo več zanemariti kriptovalut

Novo leto se je začelo z živahnimi razpravami o digitalnem evru, ki jih je izdala Evropska centralna banka. V začetku novega leta je predsednica ECB Christine Lagarde trdila, da želi ECB igrati aktivno vlogo pri razvoju kripto valute. Po njenem mnenju CBDC lahko državljanom zagotovijo menjalno sredstvo v primeru, da “fizična denarna sredstva sčasoma upadejo.”

Danes veliko podjetij omogoča enostaven nakup kriptovalu

Leta 2020 so mnoga podjetja že želela zagotoviti brezgotovinsko plačevanje. Takšen napredek predstavlja veliko lažjo možnost nakupa naložbenih izdelkov, saj naj bi bili vsi nakupi kreditnih kartic stoodstotno varni.

Živimo v spreminjajoči se resničnosti, kjer so brezgotovinska plačila in kriptovalute pridobili oporo s preoblikovanjem finančne krajine blockchain bolj očitno in splošno priznano mnogim.