Današnji dan je letošnji dan globalnega okoljskega dolga. To pomeni, da je človeštvo po izračunih organizacije Global Footprint Network izrabilo toliko naravnih virov, kolikor jih je Zemlja sposobna pridelati oziroma obnoviti v enem letu.

Dan okoljskega dolga (Earth Overshoot Day) smo v zadnjih letih obeleževali vsako leto bolj zgodaj. Lani je bil ta dan 29. julija, letos pa je pandemija covida-19 Zemlji dala nekaj več prostora za dihanje, potem ko so države po vsem svetu začasno ustavile gospodarstvo in javno življenje.

Ekološki odtis človeštva se je zmanjšal za 10 odstotkov

Zaradi ukrepov, namenjenih preprečevanju širjenja novega koronavirusa, se je po ocenah Global Footprint Network ekološki odtis človeštva zmanjšal za skoraj 10 odstotkov. “A še vedno uporabljamo toliko naravnih virov, kot da živimo na 1,6 Zemlje,” so opozorili.

Da zmanjšanje ekološkega odtisa zaradi koronavirusa ni razlog za slavje, je ta teden ocenil predsednik Global Footprint Network Mathis Wackernagel. “Do tega nismo prišli načrtovano, ampak zaradi katastrofe,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Okoljski dolg je Wackernagel primerjal z zadolževanjem v denarju: “Lahko porabljamo več, kot zaslužimo, a ne v neskončnost.

Izračun dneva okoljskega dolga

Raziskovalci sicer pri izračunu dneva okoljskega dolga upoštevajo vse potrebe človeštva – po hrani, energiji, prostoru za hiše in infrastrukturo. To primerjajo s tem, kar bi bilo potrebno za absorpcijo globalnih izpustov ogljikovega dioksida.

Ta teden je poročilo mednarodne ekipe raziskovalcev ugotovilo, da bi lahko globalni izpusti iz naslova kurjenja premoga, nafte in plina letos zaradi covida-19 upadli za osem odstotkov. A so strokovnjaki hkrati opozorili, da brez sistemskih sprememb načina, kako se svet poganja in hrani, prihranjene emisije ne bodo pomenile praktično ničesar.

STA