Cene prenosa mobilnih podatkov so lahko izven Evropske unije tudi pettisočkrat višje kot v državah unije.

Komuniciranje preko telefona in uporaba mobilnih podatkov v državah Evropske unije (EU) večini Slovencev ne predstavljata dodatnih stroškov. Previdna uporaba telefona pa je potrebna v državah izven EU, kjer so lahko cene prenosa podatkov tudi 5.000-krat višje kot v EU, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Plačali boste največ 61 evrov

S poletjem se je začel čas poletnih oddihov, ko se marsikdo odloči za dopustovanje v tujini, tudi izven EU. Na ZPS potrošnikom svetujejo, da ob potovanju v katero koli državo izven unije pravočasno izključijo prenos podatkov, in to pred vkrcanjem v letalo oziroma vsaj nekaj deset kilometrov pred mejo, če potujejo z vlakom, avtobusom ali avtomobilom. S tem se je mogoče izogniti strošku v višini 61 evrov, kar je največ, kar lahko zaračuna operater za prenos podatkov med gostovanjem izven EU.

Do tega stroška se večinoma pride zelo hitro, opozarja Boštjan Okorn iz ZPS, saj pomeni zgolj 5 do 7 megabajtov prenesenih podatkov. Za primerjavo je navedel, da bi v EU, če bi zaračunali količino podatkov izven politike poštene uporabe, za ta denar lahko prenesli 20 gigabajtov podatkov.

“Kako ekscesne cene zaračunavajo nekateri operaterji v drugih državah, pove tudi podatek, da bi za en sam gigabajt podatkov (če ne bi bilo omejitve, ki jo je postavila EU) lahko plačali tudi več kot 15.000 evrov,” je opozoril Okorn.

Pazite tudi v državah, ki mejijo na nečlanice EU

S prenosom podatkom je treba biti pozoren tudi v državah EU, ki mejijo na nečlanice unije. Na nekaterih grških otokih lahko denimo telefon preklopi na albansko ali turško omrežje, blizu meje s Švico pa na švicarsko.

Telefoniranje naj se opravi preko brezžičnih internetnih omrežij, pri čemer zaradi varnostnih tveganj na ZPS odsvetujejo uporabo odprtih javnih omrežij. Običajni telefonski klici namreč stanejo nekaj evrov na minuto, izven EU pa se plačuje tudi za dohodne klice, nekje do dva evra na minuto, poudarjajo na zvezi.

Klice preko brezžičnih internetnih omrežij naj se opravi preko poznanih aplikacij, kot sta WhatsApp ali Skype. Pri operaterjih se lahko potrošniki pozanimajo, ali omogočajo storitev Voice over Wi-fi, oziroma klice preko omrežij Wi-Fi, kot da bi bili priključeni na domače mobilno omrežje.

Na ZPS previdnost svetujejo tudi pri pisanju in pošiljanju SMS-sporočil, kjer je treba plačati 75 centov za vsakih 140 znakov oziroma še manj, če se uporablja šumnike. Daljša sporočila telefoni pretvorijo v večpredstavnostno oziroma MMS-sporočilo, kar kar pomeni, da moramo k ceni prišteti še prenos podatkov. “Če boste tega izključili, se takšno sporočilo (k sreči) ne bo poslalo,” so navedli na zvezi.

Kaj pa zakupljene količine?

Mobilni operaterji za gostovanje v tujini nudijo različne opcije z zakupljenimi količinami minut klicev, sporočil in/ali prenosa podatkov. Nekatere se za potovanja izven EU morda zdijo primerne, a na ZPS kljub temu svetujejo previdnost. Ker se plača tudi za neporabljene podatke, je treba dobro razmisliti, koliko zakupljene količine podatkov se bo uporabilo.

“Druga past se skriva v dejstvu, da so opcije običajno vezane na zgolj enega operaterja v državi, kar seveda nujno pomeni, da morate ob vstopu ročno izbrati njegovo omrežje. Med uporabo spremljajte preostale količine, saj boste po njihovi porabi morali plačati običajno ceno,” opozarjajo.

Ugodna rešitev, vsaj z vidika prenosa podatkov, je nakup predplačniške SIM-kartice v tujini. Vendar lahko klicanje s takšne kartice še vseeno precej stane, zato se je treba pred nakupom pozanimati o vključenih količinah in ostalih podrobnostih, poroča STA.