Na pomoč plemenom, ki živijo globoko v amazonskem pragozdu, bo priskočila vojska.

Oči sveta so uprte v amazonski pragozd, zlasti na področje Brazilije, kjer je požar najhujši. Kot smo že pisali, je mednarodna skupnost pritisnila na predsednika Brazilije Bolsonara, ki je zagrozila z odtegnitvijo milijonov, namenjenim rešitvi pragozda, Finska Evropski uniji predlaga embargo na govedino, vzrejeno na površinah nekdanjega pragozda. Brazilskemu predsedniku namreč očitajo, da za zajezitev požarov ne naredi dovolj, še več, da je do požarov prišlo prav zaradi njegove politike, s katero želi s sežiganjem priti do čimveč kmetijskih površin.

G7 pripravlja konkretne ukrepe

Francoski predsednik je požare označil z mednarodno krizo, pridružili so se mu še mnoge druge države Evrope, ki bodo o pljučih sveta ta vikend spregovorile na G7 sestanku svetovnih vladajočih elit. Iz Pariza so ob tem sporočili, da G7 pripravlja “konkretne ukrepe”.

Vojsko napotili na območja domovanj avtohtonih ljudstev

Skrajni desničar Bolsonaro, ki mu očitajo, da je zaradi svoje drastične politike, ki pogojuje uničevanje pragozda, pravzaprav pospešil požare, je tako delno le podlegel pritiskom javnosti. Izdal je namreč ukaz, da se mora gasilcem pri gašenju požarov brazilskega dela pragozda pridružiti še vojska. Ta bo napotena v naravne rezervate, na območja, kjer domujejo avtohtona ljudstva. Le-ta bi naj obvarovali pred prihajajočimi požari. Vojska v gozd maršira že danes, ukrep pa bi naj veljal točno en mesec.