Vrednost najpomembnejših kriptovalut se v zadnjih tednih zvišuje. Najpomembnejša in najstarejša kriptovaluta bitcoin je danes prvič po januarju 2018 presegla mejo 17.000 dolarjev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Od začetka letošnjega leta je vrednost bitcoina poskočila; marca se je spustila pod 4000 dolarjev, od takrat pa vztrajno raste. Strokovnjaki razloge za rast po navedbah portala CNBC vidijo v več dejavnikih, vključno s poceni denarjem, s katerim so finančne trge v luči covida-19 preplavile vlade in centralne banke.

Prav tako so zanimanje za kriptovalute v zadnjem času izrazili nekateri vidni vlagatelji, sprejela pa so ga tudi nekatera podjetja. Plačilni sistem Paypal je tako nedavno uporabnikom omogočil plačevanje z digitalnimi valutami.

Kriptovalute – varno zavetje?

Po oceni strokovnjakov se je ob tem v času negotovosti na globalnih finančnih trgih vse več tradicionalnih investitorjev pripravljenih spogledovati s kriptovalutami. Zagovorniki kriptovalut jih vidijo kot varno zavetje, podobno kot zlato, kamor vlagatelji usmerjajo sredstva v času gospodarskih turbulenc. Zaradi fiskalnih in monetarnih ukrepov, ki jih vlade sprejemajo v času boja proti covidu-19, so trenutno manj privlačna vlaganja v klasične valute, kot je denimo dolar.

Rast bitcoina se pospešuje. Prejšnji teden je vrednost omenjene kriptovalute prvič po začetku leta 2018 prebila mejo 16.000 dolarjev, danes pa je že nad novo psihološko pomembnim mejnikom. Nekateri tako že napovedujejo, da bi lahko bila kmalu dosežena ali presežena doslej najvišja vrednost v zgodovini bitcoina, ki je malenkost nad 20.000 dolarji.

Ne krepi se pa le vrednost bitcoina, ampak tudi številnih drugih kritpovalut.