Zaradi rasističnih groženj novo avstrijsko ministrico bosanskega porekla varujejo avstrijske specialne enote Kobra. Ker Zeleni pogosto potujejo z javnim prevozom in kolesi, je varovanje ministrice zelo težavno.

Prvi odziv na sovražni govor na spletu zoper novo pravosodno ministrico Almi Zadić, je bilo takojšnje policijsko varovanje. Nova ministrica v avstrijski vladi je bila zaradi bosanskega oz. muslimanskega porekla tarča Svobodnjakov in desničarskih ekstremistov. Trije policisti posebne enote Kobra so ministrico zavarovali kot varnostniki za primer, da pride do nasilnega napada. Kako dolgo bo varovanje trajalo, je odvisno tudi od nadaljnjih dogodkov.

Varovanje Zelenih je bolj tvegano, saj ministri koalicijskega partnerja pogosteje potujejo s kolesom in javnim prevozom, posledično pa je zaščita spremstva veliko bolj zapletena.

Varovanje Zelenih je bolj tvegano, saj ministri koalicijskega partnerja pogosteje potujejo s kolesom in javnim prevozom, posledično pa je zaščita spremstva veliko bolj zapletena.

Varovanje ni vedno enako težko

Dejstvo, da morajo biti elitni varnostniki ne le zelo pozorni in neopazni, ampak tudi izjemno športni, dokazuje zelo smešna podrobnost: Nekdanja ameriška veleposlanica na Dunaju, Alexa Wesner, je bila nekoč vrhunska triatlonka, ki je pretekla en kilometer v manj kot treh minutah. Zato so bili med tekaškim treningom za varovanje primerni le najbolj športni policisti.

Kickl si je organiziral osebno varovanje

V nasprotju z nekdanjim ministrom za notranje zadeve Herbertom Kicklom, ki si je v času delovanja ustanovil svojo enoto za varovanje znotraj dunajske policije, je zdaj, kot je običajno pri drugih vladah, domača protiteroristična enota tista, ki je odgovorna za zaščito pomembnih politikov.

Še vedno potekajo razprave o tem, katere ministre bo poleg Zadićeve varovala tudi Kobra. V zvezi z ministrom za notranje zadeve, Karlom Nehammerjem, je znano to, da ne uporablja osebne zaščite, da pa bo sprejel druge ukrepe.