Severna soseda s tem tednom vpeljuje nekoliko strožje ukrepe glede prometa, ki prihaja iz držav zahodnega Balkana, zaostrujejo pa tudi kontrole na svojih mejah.

Avstrija uvaja nove ukrepe in letalom, ki prihajajo z Balkana, prepoveduje pristanek.

Od četrtka dalje bo letalom iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Albanije, Severne Makedonije, Bolgarije, Romunije, Moldavije in Egipta prepovedano letenje v Avstrijo, linije z Beogradom, Podgorico, Sarajevom, Skopjem, Sofijo, Bukarešto, Tirano, Kairom in nekaterimi drugimi mesti pa tako ne bodo aktivne vsaj še do konca julija.

Zapora za Balkan, odpirajo se poti v Lombardijo

Ukrepe avstrijska vlada uvaja kot odgovor na vse več primerov novega koronavirusa v omenjenih državah, ki veljajo za bolj rizične, potovanje tja pa se odsvetuje. Se pa že kmalu odpirajo letalske linije, ki bodo omogočile povezavo z italijansko Lombardijo, kar je po dolgih mesecih prepovedi potovanja v Italijo dobrodošla novica. Prepoved prometa že dlje časa velja tudi za nekatere druge države. Avstrija je tako prepovedala prihod letal iz Belorusije, Kitajske, Velike Britanije, Irana, Portugalske, Rusije, Švedske in Ukrajine.

Se pa že kmalu odpirajo letalske linije, ki bodo omogočile povezavo z italijansko Lombardijo, kar je po dolgih mesecih prepovedi potovanja v Italijo dobrodošla novica.

Avstrija kljub prepovedi dovoljuje nekatere izjeme, ki obsegajo predvsem tovorni letalski promet, prevoz bolnikov ter vračanje Avstrijcev v domovino, v rizična območja in nazaj pa bodo lahko še vedno potovali medicinski delavci ali drugi nujno potrebni delavci.

Sosedi strožji tudi do cestnega in železniškega prometa

V prihodnjih dneh bodo avstrijski sosedje predvsem na vzhodnih mejah poostrili kontrolo za železniški in cestni promet, voznike in potnike pa bodo nekoliko bolj dosledno spremljali za morebitne znake okužbe z novim koronavirusom. Avstrija je tako že povečala število policistov na svojih mejah, tako ima namesto 900 policistov na mejah s Slovenijo in Madžarsko kar 1800 posameznikov. Pod drobnogled bodo na mejah vzeli predvsem avtobuse, na katerih bodo potniki z držav Balkana.

Vir: N1