Aktivisti za zaščito pravic živali so danes pozivali organizatorje Pasijona v bavarskem Oberammergau, naj Jezus prihodnje leto na prizorišče pride z električnim skirojem namesto da, kot veleva tradicija, prijezdi na oslu. Kot so utemeljili, bi Jezus dandanes najverjetneje potoval z električnimi vozili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Dandanes Jezus ne bi več potoval na oslu. Najverjetneje bi potoval z električnim skirojem ali kakšnim drugim električnim vozilom, ki je prijazno do živali in okolja,” je sporočila nemška veja organizacije Peta.

Župana bavarskega mesteca Oberammergau so pozvali, naj se vzdržijo uporabe živali v pasijonski igri, ki jo bodo uprizarjali med majem in oktobrom prihodnje leto.

Pobudo so zavrnili

Organizatorji so že zavrnili pobudo, da bi uporabili skiro, ampak so obljubili, da bodo poskrbeli za dobrobit živali. Kot so pojasnili, gre za zgodovinsko igro iz časa, ko še ni obstajalo električnih vozil.

Igro v mestecu uprizarjajo od 17. stoletja, ko so domačini leta 1633 obljubili uprizarjanje Pasijona vsakih deset let, če nihče ne bo umrl zaradi kuge. Na prizorišču na prostem si lahko igro ogleda okoli 4500 ljudi in velja za eno največjih na svetu.