Po dolgih mesecih brez žive glasbe in brezskrbnih prireditev se končno približuje festival, ki smo ga čakali – Festival Lent. Sicer ga čaka nekaj sprememb, kot je premik Večerovega odra na Rotovški trg, a Lent bo!

Festival festivalov je premagal oviro koronavirusa in se napovedal za zadnje avgustovske dni. Festival Lent bo v organizaciji Narodnega doma Maribor trajal od petka, 21. do sobote, 29. avgusta 2020. V Narodnem domu Maribor povedo, da so bili prisiljeni zaradi ukrepov preprečevanja širjenja okužbe pri organizaciji upoštevati številna pravila, v zadnjem hipu pa so morali Večerov oder s prvotne lokacije prestaviti na Rotovški trg.

Na mariborskem dvorišču, kot Rotovški trg poimenujejo organizatorji, bodo tako zadoneli zvoki Siddharte, Dan D, Lačnega Franza, Vlada Kreslina in drugih glasbenikov, ki smo jih v preteklih mesecih tako zelo pogrešali.

Na mariborskem dvorišču, kot Rotovški trg poimenujejo organizatorji, bodo tako zadoneli zvoki Siddharte, Dan D, Lačnega Franza, Vlada Kreslina in drugih glasbenikov, ki smo jih v preteklih mesecih tako zelo pogrešali. Koncerti na Večerovem odru se bodo pričenjali ob 21:30 in zaključevali najkasneje ob 23:00, zadrževanje na trgu pred koncerti in po njih pa zaradi zdravstvenega tveganja ne bo dovoljeno.

Festival Lent tokrat znanilec konca poletja

Letošnji Festival Lent bo poseben v vseh pogledih – ne le, da je datum izvedbe povsem neobičajen, posebna, bolj intimna in v tem pogledu zdravju bolj varna bodo tudi novoizbrana prizorišča. Večjih spektaklov in nepreglednih množic letos ne bo, kvaliteta programa pa zato ne bo nič slabša. Žal letos SladoLenta, ki je poživljal dravsko promenado, ne bo, nekoliko okrnjen pa bo tudi Folkart, bo pa zato veliko več poudarka na slovenskih izvajalcih in nastopajočih.

Program letošnjega Festivala Lent je dostopen na povezavi.

Poskrbljeno bo tudi za najmlajše, v Vetrinjskem dvoru bodo spet organizirane otroške predstave, že tradicionalni Art Kamp, ki se v Mestnem parku segreva že nekaj časa, pa bo spet ponujal več dogajanja in ustvarjanja. Program letošnjega Festivala Lent je dostopen na povezavi.

Koncerti v krizi

Kljub krizi, ki jo doživlja svet glasbe, bo Festival Lent Mariboru dokazal, da se da. Pred tem je to pred nekaj tedni dokazal tudi ptujski Festival Arsana, ki je bil letos povsem v znamenju slovenske ponudbe ustvarjalcev. Napovedi za večje koncerte, festivale in glasbene prireditve v tujini žal niso tako rožnate, med alternativami, ki bi lahko glasbenike spet postavile na odre, pa se omenja predvsem izvajanje koncertov, ki bi jih obiskovalci spremljali iz avtomobilov. Do takrat pa bodo v trendu predvsem manjše, bolj zaprte prireditve na nekoliko bolj intimnih prizoriščih s poudarkom na lokalnih ustvarjalcih.